Zo werkt dat

Zo gebruik je een deelfiets

Een deelfiets: handig om je te verplaatsen, maar wat doe je ermee aan het einde van je rit? Sommige fietsen breng je terug naar je vertrekpunt, andere mag je in de buurt van je bestemming laten staan.

Deelfiets
Fiets

De drie systemen in Vlaanderen

Back-to-one: die breng je terug naar je vertrekpunt

Back-to-one-fietsen moet je terugbrengen naar je vertrekpunt. Het voordeel is dat je altijd duidelijk weet waar je een fiets kunt vinden en waar je hem moet terugbrengen. Leg je een vast traject af, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, dan zijn deze fietsen perfect. Je neemt bijvoorbeeld de trein voor het eerste deel van je route en neemt dan de deelfiets naar je kantoor. Werkdag gedaan? Dan fiets je gewoon terug naar het station. Een bekende aanbieder van dit soort systemen is Blue-bike. Je vindt de fietsen meestal aan treinstations en andere knooppunten zoals park & rides.

Back-to-many: verschillende locaties

In het back-to-many-model kun je een fiets oppikken aan een locatie en hem terugbrengen naar een andere drop-off-zone binnen het netwerk. Dit systeem biedt meer flexibiliteit, vooral handig in stedelijke omgevingen. Je fietst bijvoorbeeld naar een restaurant voor een lunch met vrienden, maar zet daarna je reis te voet of met de bus verder. De deelfiets kun je dan achterlaten in één van de drop-off-zones in de buurt van het restaurant. Ideaal voor korte, eenmalige ritten. Donkey Republic, Dott, Mobit en Velo Antwerpen bieden dit systeem aan.

Free-floating: bijna overal in bepaald gebied

Free-floating deelfietsen, ook wel strooifietsen genoemd, bieden de grootste flexibiliteit. Je kunt ze binnen het servicegebied overal ophalen en achterlaten, zonder gebonden te zijn aan stations of drop-off-zones. Dat betekent dat je een fiets kunt vinden en parkeren op een openbare plek, zoals straten, parken of pleinen. Je maakt gebruik van GPS-technologie om de locatie van de fietsen te vinden. Het free-floating systeem wordt vooral bij deelsteps gebruikt, maar ook deelfietsaanbieder Mobit is in verschillende steden actief.

Check zeker eerst de voorwaarden in de app van de aanbieder. Afhankelijk van jouw locatie kan het zijn dat er andere opties worden aangeboden.

In de Hoppinpuntenzoeker vind je de aanbieders in jouw buurt die aan Hoppinpunten (in ontwikkeling) aanwezig zijn of zullen zijn.

Veel fietsplezier!

*Bekijk hier een lijst van alle aanbieders van deelfietsen in Vlaanderen