Deelsystemen

Ligt je bestemming niet op wandelafstand van waar een bus, trein of tram stopt? Dan kan een deelfiets, -wagen of -step een oplossing zijn om de laatste (of eerste) kilometers af te leggen. Ook als je maar af en toe een fiets of wagen nodig hebt, kan een deelsysteem uitkomst bieden. Dat is flexibel, goed voor het milieu én je portemonnee. Je betaalt alleen als je het vervoermiddel gebruikt!

Hoppinpunten als verzamelpunten

Deelsystemen zijn vandaag al aan heel wat Hoppinpunten te vinden. Daar komen verschillende vervoermogelijkheden samen zodat je vlot overstapt van het ene op het andere vervoermiddel, zoals bijvoorbeeld van de bus op een deelfiets.

Het aanbod deelfietsen, -wagens of -steps wordt aan verschillende Hoppinpunten nog gevoelig uitgebreid.

Vervoerregio’s kiezen leveranciers deelsystemen

De verschillende vervoerregio’s krijgen subsidies van de Vlaamse Overheid voor het plaatsen van bijkomende deelfietsen en/of -wagens in jouw stad of gemeente. Jouw vervoerregio koos hiervoor reeds een aantal strategische locaties uit. Ook voor het aanstellen van een leverancier zijn zij aan zet.

De vervoerregio’s Kortrijk, Waasland en Mechelen sloten elk al een overeenkomst met een aanbieder van deelfietsen. In de vervoerregio’s Aalst en Vlaamse Ardennen worden dit deelwagens. In deze 5 vervoerregio’s start het plaatsen van de deelsystemen in de verschillende steden en gemeenten binnen hun regio al begin 2024. 

Hoe werken deelsystemen?

Een deel(bak)fiets, deelstep of deelwagen gebruiken is vrij eenvoudig. De meeste systemen kun je gewoon een keertje uittesten of eenmalig gebruiken. Slechts enkelen werken met een abonnementsformule. In de meeste gevallen installeer je gewoon de mobiele app van de aanbieder, je maakt een account aan, kiest een betaalwijze en hop… je bent vertrokken!

In de Hoppinpuntenzoeker kun je bij “verfijn selectie” gericht op zoek gaan naar een deelfiets, -step of -wagen aan de Hoppinpunten (in ontwikkeling) bij jou in de buurt. Je vindt er dan een link naar de aanbieder, waar je meer informatie vindt over het gebruik van hun deelsysteem.

Naar de Hoppinpuntenzoeker