Wat is Hoppin?

Hoppin wil een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag zoals luchtvervuiling, files, optimaal ruimtegebruik,… Slimme keuzes rond duurzame mobiliteit dringen zich op.

Hoppin is een initiatief van de Vlaamse overheid. Hoppin gidst jou doorheen de verschillende mobiliteitsoplossingen en -initiatieven van zowel overheidsinstanties als private mobiliteitsspelers. Samen streven we naar eenzelfde doel: de modal shift, de verschuiving van vervuilende naar duurzame vervoermiddelen, stimuleren en vergemakkelijken.

Een paar initiatieven waar de Vlaamse overheid, samen met haar partners, op inzet zijn:

Een passend en efficiënt mobiliteitsaanbod

Door voldoende, maar ook efficiënte alternatieven te bieden voor de wagen zorgen we ervoor dat iedereen zich vlot én op een duurzame manier kan verplaatsen:

Veilige, vlotte en toegankelijke infrastructuur

Vlaanderen investeert in infrastructuur voor duurzame weggebruikers. De focus ligt hierbij op:

Wat is dat, duurzame mobiliteit?

Bij duurzame mobiliteit wordt gekeken naar de CO₂-uitstoot van het vervoermiddel. Stappen of fietsen zijn dus de meest duurzame opties. Vervolgens is gedeeld transport, openbaar vervoer dus, de volgende keuze. Ook deelwagens of carpoolen horen hier thuis. Privévervoer of personenwagens hebben logischerwijs de grootste impact op ons milieu. Bij het inplannen van het mobiliteitsbeleid, wordt het STOP-principe gevolgd:

1. STAPPEN te voet
2. TRAPPEN (deel)fiets of step
3. OPENBAAR VERVOER trein, tram, bus
4. PERSONENWAGENS (deel)auto’s, met een voorkeur voor elektrische (deel)auto’s

Combimobiliteit: het combineren van vervoermiddelen

Voor korte verplaatsingen zijn wandelen en fietsen altijd de beste optie, voor langere trajecten zullen de meeste reizigers beroep moeten doen op het openbaar of privévervoer, soms in combinatie met de eigen fiets, deelfiets of een stukje wandelen. Het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot je bestemming te bereiken, staat centraal in Hoppin.

Je fietst naar het station om dan de trein te nemen naar je werk of je rijdt met de auto tot aan een park-and-ride en neemt daar de tram naar het stadscentrum. Vlot overstappen van het ene op het andere vervoermiddel doe je op een Hoppinpunt.