Fietsen, natuurlijk!

Fietsen is niet alleen leuk, gezond en duurzaam, het is vaak ook de vlotste en goedkoopste manier om van punt A punt naar punt B te gaan. Trek jij er graag recreatief op uit met de fiets, gebruik je hem voor dagelijkse verplaatsingen of moet je het potentieel van de (deel)fiets nog ontdekken? Met deze handige tips zetten we jou sowieso op weg!

Fietsambitie 2040

Als we de vele voordelen van fietsen even op een rijtje zetten, is de keuze voor de fiets als vervoersmiddel bijna vanzelfsprekend. Toch blijkt dat nog niet uit ons verplaatsingsgedrag in Vlaanderen: hoewel het fietsaandeel in onze verplaatsingen in stijgende lijn gaat, blijft het nog steeds eerder bescheiden in vergelijking met andere modi.

Omdat iedereen wint als we met z’n allen vaker fietsen, moet bij elke korte tot middellange verplaatsing de fiets een spontane vervoerskeuze zijn. Zoals we vandaag naar onze autosleutels grijpen, zo vanzelfsprekend moeten we op de fiets springen. Kortom, we willen een fietsreflex aanwakkeren bij alle Vlamingen.

Alle overheden (Vlaams, federaal, provinciaal en lokaal) en de mobiliteitspartners (NMBS, De Lijn) werken nauw samen om de fiets en het openbaar vervoer zo goed en consequent mogelijk op elkaar af te stemmen. Met de NMBS en Infrabel werken we niet enkel samen rond de Hoppinpunten, maar ook rond de aanleg van fietssnelwegen langs spoorwegen.

Ontdek meer over de fietsambitie van Vlaanderen