Wat is Hoppin?

Hoppin is een initiatief van de Vlaamse overheid. Hoppin wil het voor jou makkelijker maken om te kiezen voor duurzame vormen van mobiliteit, zoals stappen, fietsen, openbaar vervoer, deelsystemen of een combinatie ervan. Misschien laat je de (eigen) wagen dan wat vaker staan of beslis je zelfs om hem helemaal niet meer te gebruiken. Jouw stad of gemeente wordt zo niet alleen beter bereikbaar, maar ook leefbaarder. Want minder wagens betekent minder files, meer ruimte en gezondere lucht. Er zijn in Vlaanderen al heel wat alternatieven voor de wagen.

Vlotte verbindingen met trein, tram en bus zijn natuurlijk onmisbaar. Zo stemt De Lijn haar aanbod beter af op jouw vraag als reiziger door meer en snellere verbindingen op drukke plaatsen te voorzien. Op minder drukke plaatsen kun je meestal rekenen op flexvervoer dat je vooraf kunt reserveren. Deelsystemen, zoals (elektrische) deelfietsen en –wagens, vormen een aanvulling op het openbaar vervoer. Daarmee leg je vlot een deel van je traject af of je gebruikt ze als alternatief voor je eigen wagen of fiets.

De (elektrische) fiets of speedpedelec is voor heel wat verplaatsingen een heel geschikt vervoermiddel. Daarom investeert Vlaanderen ook in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld de aanleg van fietssnelwegen. Zo kun jij vlot en veilig van punt A naar punt B fietsen.

Ook zie je steeds meer Hoppinpunten verschijnen in het straatbeeld. Daar komen verschillende vervoermiddelen samen zoals trein, (flex)bus, tram of deelsystemen, zodat je er vlot over kunt stappen van het ene op het andere vervoermiddel. Er is vaak een fietsenstalling aanwezig en soms vind je er ook extra diensten zoals een pakjesautomaat, een fietspomp of oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Een uitgebreid netwerk van Hoppinpunten zal reizigers helpen zich combimobiel, dus door verschillende vervoermiddelen te combineren, te verplaatsen. Je wandelt of fietst bijvoorbeeld naar het station. Daar neem je de trein en dan de bus tot bij vrienden. Of je neemt de auto tot aan de Park & Ride, en neemt daar de tram of deelfiets naar het stadscentrum

Wat is dat, duurzame mobiliteit?

Bij duurzame mobiliteit wordt gekeken naar de CO₂-uitstoot van het vervoermiddel. Stappen of fietsen zijn dus de meest duurzame opties. Vervolgens is gedeeld transport, openbaar vervoer dus, de beste keuze. Ook deelwagens of carpoolen horen hier thuis. Privévervoer of personenwagens hebben logischerwijs de grootste impact op ons milieu. Bij het inplannen van het mobiliteitsbeleid, wordt het STOP-principe gevolgd:

1. STAPPEN te voet
2. TRAPPEN (deel)fiets of step
3. OPENBAAR VERVOER trein, tram, bus
4. PERSONENWAGENS (deel)auto’s, met een voorkeur voor elektrische (deel)auto’s