Een toekomstgericht mobiliteitsnetwerk voor iedereen

Hoppin, dat is de mobiliteit van morgen. Met de nieuwe mobiliteitsvisie zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en toegankelijker openbaar vervoer. Het hoofddoel? Scholen, ziekenhuizen, bedrijfsterreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlotter bereikbaar maken voor iedereen.

Iedereen, ook wie niet over een wagen beschikt, een mobiliteitsbeperking heeft of ouder is, moet vlot zijn of haar bestemming kunnen bereiken.

Efficiënt openbaar vervoer

Met de trein naar je werk pendelen, de tram naar de stad nemen of met de bus naar je favoriete concert gaan? Dat blijft. Meer nog, met Hoppin stemmen we het openbaarvervoeraanbod nóg beter af op je vraag als reiziger. Dat betekent: snellere en frequentere verbindingen op drukke assen, betere toegang tot die drukke assen én een maximale afstemming van het openbaar vervoer op het fiets- en wegennetwerk. Door verschillende vervoermiddelen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, reis je zonder zorgen van A naar B.

Minder druk op onze wegen

Iedereen heeft het druk en dat merk je ook op onze wegen. Ochtend- en avondspitsen, getoeter aan het verkeerslicht, … Wanneer we toegankelijke en duurzame alternatieven aanbieden, zoals een beproefd openbaarvervoernetwerk, beperken we autokilometers en ontlasten we onze wegen. En zo sta jij niet alleen minder lang in de file, maar leggen we ook allemaal de weg af naar een beter milieu.

Duurzame mobiliteit

Met Hoppin maken we de overstap naar duurzame, gedeelde en flexibele “combimobiliteit”. Want als trein, tram en bus vlotter kunnen gecombineerd worden met de eigen fiets, auto of een deelsysteem, zal de eigen wagen minder gebruikt worden en zal er sneller gekozen worden voor duurzamere alternatieven.

Samen met je stad of gemeente

De nieuwe mobiliteitsvisie kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen jouw stad of gemeente, de NMBS, Infrabel, het Agentschap Wegen & Verkeer, De Lijn en Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Samen hebben we een toekomstgericht netwerk uitgebouwd dat in verschillende fases wordt uitgerold.

Waaruit bestaat het mobiliteitsnetwerk?

Hoppin maakt het eenvoudiger

Zo’n 2000 Hoppinpunten en de Hoppinreisplanner zorgen er straks voor dat je makkelijk en snel je reis kunt plannen én starten met de trein, tram, bus, het flexvervoer (bus of taxi) en de deelmobiliteit.

Wat zijn Hoppinpunten?

Het decreet basisbereikbaarheid

Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie vloeit voort uit het decreet basisbereikbaarheid.

Meer over het decreet

Veelgestelde vragen

Nog vragen over Hoppin? In de FAQ vind je het antwoord op je meest gestelde vragen.

De kortste weg naar de FAQ

Boek je flexbus

Via de Hoppincentrale

Bereikbaar op 0800 12 2 12