Jong geleerd?
Voor Simon, die leert rijden met een Cambio-wagen, speelde nog een ander argument mee. Hij mocht wel een auto van zijn ouders gebruiken om te leren rijden, maar zij rijden allebei met een automaat: “Als je leert rijden met een automaat, mag je later met dat rijbewijs niet met een handgeschakelde wagen rijden. Dat is toch een beperking. Een deelwagen bleek dus een uitstekende oplossing voor mij, want nu kan ik oefenen met een auto met manuele versnellingen,” vertelt Simon.
Mensen die leren rijden met een deelwagen ontdekken direct het gemak ervan en maken zo van bij de start een milieuvriendelijke keuze, zeker als ze kiezen voor een elektrische wagen. “Het reserveren en ophalen van de wagen verliep heel vlot,” zegt Simon. “Ik zou het anderen zeker aanraden als betaalbaar alternatief voor een eigen wagen. Alleen mogen er best wat hippere modellen op de markt komen,” lacht Simon.
Praktisch
Eens je jouw theoretisch rijbewijs hebt behaald, kun je starten met oefenen! Leren rijden met een deelwagen kan wel nog niet overal. Op dit ogenblik zijn er drie aanbieders die deze optie aanbieden: Cambio, Dégage en Cozywheels. Cambio stelt deelwagens ter beschikking aan een rijlestarief in Antwerpen, Brugge, Gent, Mechelen, Leuven en Sint-Niklaas. Dégage en Cozywheels zijn particuliere deelwagenaanbieders: de eigenaar van de wagen beslist zelf of je als leerling mag rijden met de wagen of niet.
Kijk dus eerst welke aanbieders in jouw buurt aanwezig zijn en vergelijk hun voorwaarden. Zo kan ook jouw leeftijd een rol spelen of kan het zijn dat je eerst enkele uren rijles of een infosessie moet volgen.
Na het oefenen klaar voor je rijexamen? Ook dat kan je afleggen met een deelwagen. Wees voorzichtig op de baan en veel succes!
Ontdek meer op Autodelen.net