Tips voor trips

Wandelen in de natuur? Dat kan ook met het openbaar vervoer

Eropuit in de natuur voor een mooie wandeling is iets waar we allemaal deugd van hebben. Maar wist je dat een auto niet nodig is om de mooiste plekjes in België te ontdekken? Een Groene Halte-wandeling is hier de perfecte oplossing voor!

Openbaar vervoer
Te voet

Wat is een Groene Halte-wandeling?

Stel, je wilt graag gaan wandelen in de natuur dus je stapt automatisch in je auto. Of niet? Want TreinTramBus heeft het perfecte, rustige alternatief voor uitstappen in natuurgebieden, nl. de Groene Halte-wandeling. Het principe is heel eenvoudig: stap op het openbaar vervoer bij jou in de buurt naar Groene Halte A, maak een mooie wandeling tot Groene Halte B en neem dan opnieuw het openbaar vervoer naar huis.

In tegenstelling tot traditionele luswandelingen, waar je start- en eindpunt hetzelfde zijn, begin en eindig je bij een Groene Halte-wandeling op twee verschillende punten. Een Groene Halte-wandeling is dus een lijnwandeling. Aan elke Groene Halte stopt openbaar vervoer, waardoor je geen auto nodig hebt voor de rit huiswaarts.

De voordelen van Groene Halte-wandelingen

Met een Groene Halte-wandeling verken je een groter gebied en zie je onderweg meer verandering in landschap, natuur, dieren, planten en bomen. Hierdoor ervaar je tijdens elke stap van je reis de diversiteit van de omgeving.

Op een duurzame manier reizen naar je wandeling in de natuur? Dat is mooi meegenomen. Door te reizen met het openbaar vervoer, verklein je je ecologische voetafdruk en help je de natuur. Geen stress in de auto op wegen die je (misschien) niet kent. De trein, tram of bus brengen je tot aan de start van je wandeling.

Wanneer is jouw wandeling een Groene Halte-wandeling?

Een groene Halte-wandeling heeft enkele kenmerken:

  • Het begin- en eindpunt van de wandeling zijn verschillend.
  • De wandeling is tussen de 5 en 30 km lang. Tijdens je wandeling kom je verschillende Groene Haltes tegen, waardoor je de route kunt inkorten en deze voor iedereen haalbaar blijft.
  • Er stopt minimaal één trein, tram of bus per uur aan de Groene Halte.
  • Voor elke Groene Halte-wandeling is er een brochure met een routebeschrijving, informatie over de streek en bezienswaardigheden onderweg, … beschikbaar. Deze kun je aankopen op de website van Groene Halte voor ongeveer €2.
  • Elke wandeling heeft een eigen gratis gpx-bestand om je de weg te wijzen. Zo’n bestand bestaat uit punten die samen een route vormen op de kaart, maar bevat geen informatie over de streek en bezienswaardigheden onderweg. Je kunt een gpx-bestand openen op je smartphone met een wandelapp zoals Wikiloc, Osmand, Komoot of RouteYou.
  • Let goed op onderweg, want Groene Halte-wandelingen zijn niet aangeduid met een specifieke wegwijzer.

 

Ontdek de Groene Haltes in jouw buurt

Kun je niet wachten om zelf op ontdekking te gaan? Groene Halte-wandelingen zijn verspreid over het hele land, je vindt er dus zeker ook in jouw buurt.

Ontdek ze hier

TreinTramBus

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TreinTramBus

Al bijna 40 jaar de onafhankelijke spreekbuis van en voor alle openbaar vervoergebruikers in Vlaanderen en Brussel.

Naar de website