Combineer trein, tram, bus, fiets en deelsystemen

Vlaanderen wil iedereen aanmoedigen om de wagen eens wat vaker te laten staan en te kiezen voor een ander (duurzaam) vervoermiddel, of een combinatie ervan.

Want Hoppin dat is ook verschillende vervoermiddelen combineren om vlot je bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Maar ook je eigen fiets gebruiken of een stukje wandelen horen erbij.

Welke combinatie kies jij? Laat je inspireren!

Van de trein op de plooifiets?

Pendel bijvoorbeeld eens naar je werk met de plooifiets! Die neem je gewoon mee op het openbaar vervoer. Eindhalte bereikt? Dan spring je terug op je fiets en je zet je traject vlot weer verder.

Wist je trouwens dat een plooifiets of step altijd gratis mee mag op de trein, tram of bus? De enige voorwaarde is dat je hem opvouwt voor het instappen en de andere passagiers niet hindert.

Neem je liever je gewone fiets mee? Die mag helaas niet mee op de bus, maar – tegen een klein supplement – wél op de trein of kusttram. Ontdek hier alles over het fietsticket van de NMBS en het fietsticket van De Lijn (kusttram).

Of van de bus op de deelfiets?

Heb je zelf geen fiets? Geen probleem! Je kunt ook een leuke deelfiets huren wanneer je die nodig hebt: voor een paar uur, een hele dag of gewoon voor de eerste of laatste kilometers van je traject.

Je vindt nu al deelfietsen aan zo’n 250 trein- of busstations en op nog vele andere strategische plaatsen in Vlaanderen. Naar de sportschool, een concert of op restaurant? Met een deelfiets geraak je vlot op de afspraak!

Of wat dacht je van een elektrische deelbakfiets? Die zijn superhandig om boodschappen te doen of om ook je kinderen in te vervoeren.

… of liever een deelwagen?

Ligt je eindbestemming wat te ver of je hebt geen zin om te fietsen? Je bent met het hele gezin op pad en je wilt na de trein- of busrit je traject met z’n allen comfortabel verder zetten? Dan is een (elektrische) deelwagen misschien een optie.

Een deelwagen reserveren vergt natuurlijk een klein beetje planning, maar het is wel een slimme, ecologische én voordelige manier om je te verplaatsen.

Wist je dat 1 deelwagen tot maar liefst 10 privéwagens vervangt? En dat er op dit moment al meer dan 120.000 Vlamingen geregeld een deelwagen gebruiken? Jij ook?

Stap over aan een Hoppinpunt

Om combimobiliteit te vergemakkelijken, voorziet Vlaanderen tegen 2030 meer dan 2000 Hoppinpunten. Aan Hoppinpunten worden verschillende vervoermiddelen samengebracht zodat je vlot van het ene vervoermiddel op het andere kunt overstappen. Je zult steeds meer Hoppinpunten in jouw buurt zien verschijnen.

Sommige zijn eenvoudige overstappunten, andere hebben uitgebreidere faciliteiten zoals laadpalen voor je elektrische fiets of wagen of een pakjesautomaat. Meestal sluiten ze ook mooi aan op het wandel- en fietsnetwerk. Aan veel Hoppinpunten vind je vandaag ook al een mooi aanbod aan deelsystemen.

  • Hop eens op een plooifiets… Voor de bijdehandse reiziger
  • … of op de deelfiets … Voor wie houdt van afwisseling
  • … of in een deelwagen? Voor wie minder en ecologisch(er) wil rijden
  • Wat je ook kiest… Hop, en je bent er!

Bekijk de opties in jouw buurt

Ontdek waar er al Hoppinpunten in jouw buurt zijn en welke vervoermogelijkheden er zijn. Bij “verfijn selectie” kun je zelfs gericht op zoek gaan naar een bepaald vervoermiddel.

Vind een Hoppinpunt