Wist je dat

Graag traag? Zo stippel je een route uit langs trage wegen

Onthaasten, slow travel en traag verblijven – begrippen die klinken als modewoorden, maar die ons verlangen naar meer rust en kalmte in ons drukke leven aantonen. Rust en ruimte zijn tegelijk schaarser en noodzakelijker dan ooit. Maak daarom eens een verkenningstocht langs het netwerk van trage wegen in Vlaanderen en ontdek de charme van rustige paden.

Fiets
Te voet

Wat zijn trage wegen?

Trage wegen zijn rustige, smalle paadjes waar geen auto’s komen. Het zijn bijvoorbeeld oude wandelpaden, veldwegen of jaagpaden langs waterlopen. Je kunt er wandelen, fietsen of gewoon genieten van de natuur, zonder gestoord te worden door gemotoriseerd verkeer. Deze wegen verbinden vaak dorpen en natuurgebieden, en maken het mogelijk om je veilig en duurzaam te verplaatsen. Trage wegen zorgen voor meer groen in de buurt en zijn fijne ontmoetingsplekken waar je samen met je buren van kunt genieten.

Waar vind je trage wegen?

Ze komen in veel vormen en maten, die trage wegen: als je goed kijkt, vind je ze overal. Meestal kun je ze herkennen aan de kleine gele naambordjes. De paadjes dragen vaak interessante namen die verwijzen naar het historische gebruik van de wegen.

Zo kun je in Vlaanderen bijvoorbeeld wandelen door het Kattegat, de Berenkuil, het Schoonveldpad of de Varkensweg. Op de Trage-wegen-kaart ontdek je (bijna) alle wandel- en fietspaden in je buurt.

Ontdek de trage-wegen-kaart

Plan je route

Stippel je graag op voorhand een wandelroute of fietsroute uit langs trage wegen? Gebruik dan routeplanners zoals RouteYou of Footpath. Je kunt kiezen voor verplaatsingen te voet, met de fiets en zelfs te paard.

    1. RouteYou: Plan routes van A naar B of in lusvorm door je vertrek- en eindplaats in te geven. Maak bijvoorbeeld je keuze tussen de mooiste, de snelste of meest verharde route en de applicatie doet zelf een suggestie. Voeg zoveel tussenstops toe als je wilt.
    2. Footpath: Leuk alternatief als je graag zelf een route uittekent. Via de computer kun je verschillende punten aanklikken met je muis en je route wordt daarlangs uitgestippeld. Met de app teken je gewoon een route met je vinger. Kies de gele, gestippelde wegen als je graag langs trage wegen wandelt. De app zal aangeven wanneer je een bepaalde weg niet mag betreden en zal een alternatieve route voorstellen.

Wie onderhoudt de trage wegen?

Gemeenten zijn meestal verantwoordelijk voor het onderhoud, maar ze krijgen vaak hulp van buurtbewoners of vrijwilligers. Deze mensen helpen bijvoorbeeld door problemen te melden of zwerfaval op te ruimen. Trage Wegen vzw ondersteunt deze inspanningen door expertise te bieden, projecten te coördineren en betrokkenheid van de gemeenschap te stimuleren. Samen zorgen ze ervoor dat de wegen veilig en toegankelijk blijven.

Draag je de trage wegen ook een warm hart toe? Ontdek hier hoe je zelf je steentje kunt bijdragen.

Ja, ik help graag mee!

Dag van de Trage Weg

Elk 3de weekend van oktober organiseert Trage Wegen vzw de ‘Dag van de Trage Weg’. Dan zetten lokale besturen, werkgroepen en organisaties in heel Vlaanderen en Brussel activiteiten op poten waarbij je de trage wegen in jouw buurt kunt ontdekken.

Bekijk hier het programma

Trage Wegen VZW

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Trage Wegen VZW

Trage Wegen vzw maakt ruimte voor wandelaars en fietsers. Zij zetten zich specifiek in voor autovrije en autoluwe wegen.

Naar de website