Tip

Veilig op pad met de deelfiets

Spring zorgeloos op een deelfiets dankzij een slimme voorbereiding: een snelle check, de juiste accessoires en een veilige snelheid maken het verschil. Met deze tips kom je veilig én vlot op je bestemming.

Deelfiets
Fiets

Klaar voor vertrek? Even controleren

Hoewel deelfietsen regelmatig worden onderhouden, is een korte controle voor vertrek altijd een goed idee. Test of de remmen goed werken, controleer of de banden voldoende opgepompt zijn en stel het zadel in op de juiste hoogte. Merk je een probleem op? Neem dan contact op met de aanbieder en kies indien nodig een andere fiets. Bij sommige aanbieders kun je problemen ook melden bij het afsluiten van je rit. Door een defect meteen te melden, help je ook de volgende fietser aan een veilige rit.

Kies de slimste en veiligste route

Maak je rit aangenamer én veiliger door fietsvriendelijke wegen te kiezen. In Vlaanderen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Fietssnelwegen. Die verbinden steden met elkaar en zijn verboden voor gemotoriseerd verkeer. Zo fiets je snel, vlot en veilig over langere afstanden. Daarnaast zijn er lokaal ook de Trage Wegen voor wie een rustige rit wil zonder de hinder van auto’s en motoren. Een goede routeplanning maakt je fietstocht niet alleen aangenamer, maar ook veiliger.

Een fluohesje, fietslampje of reflector? Dat is goed gezien!

Goed zichtbaar zijn is essentieel, vooral bij schemering of op donkere wegen. Deelfietsen hebben standaard verlichting, maar extra zichtbaarheid kan nooit kwaad. Overweeg om reflecterende accessoires te dragen, zoals een fluohesje of reflecterende armbanden, zodat je beter opvalt in het verkeer. Neem daarnaast altijd een klein fietslampje op batterijen mee in je tas voor noodgevallen, mocht de verlichting van de deelfiets het laten afweten. Er bestaan ook handige apps waarmee je jouw telefoon als noodverlichting kunt gebruiken.

“Ik heb standaard een fluohesje, een klein fietslampje op batterijen en een reflecterende armband in mijn rugzak. Soms lijken de fietslichten prima te werken, maar vallen ze onderweg toch uit. Dan is het handig om een back-up te hebben. Als ik me goed zichtbaar maak, voel ik me veel veiliger in het verkeer.”

 

– Hugo, fervent deelfietsgebruiker

Bescherm je hoofd met een (opvouwbare) helm

Weet je op voorhand dat je een deelfiets gaat gebruiken die dag? Neem je fietshelm dan gewoon even mee. Een helm dragen is niet verplicht, maar wel verstandig. Tegenwoordig zijn er ook compacte, opvouwbare helmen te koop die je gemakkelijk in je tas of rugzak kunt stoppen. Ze klappen in elkaar tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke formaat. Ze zijn licht, handig en bieden de nodige bescherming bij een val. Je vindt ze in sportwinkels en bij gespecialiseerde fietsenhandelaars.

Van alle fietsers die gewond raken bij een ongeval, loopt ongeveer 1 op de 3 een hoofd- of hersenletsel op. Het dragen van een fietshelm verlaagt de kans op een ernstig hoofdletsel met 60% en de kans op een dodelijk hoofdletsel met 70%. – (bron: veiligverkeer.be)

Elektrisch fietsen: pas je snelheid aan

Steeds meer deelfietsen zijn elektrisch, wat het fietsen sneller en efficiënter maakt, vooral in heuvelachtig gebied of bij lange afstanden. Dit betekent echter ook dat je snelheid hoger ligt, waardoor je extra aandacht moet hebben voor drukke kruispunten en onverwachte situaties.

Houd voldoende afstand van andere weggebruikers en wees extra voorzichtig bij natte of gladde wegen. Omdat een elektrische fiets sneller accelereert dan een gewone fiets, is het belangrijk om je snelheid en rijgedrag hierop aan te passen.

Verder neem je uiteraard de gebruikelijke verkeersveiligheidsmaatregelen in acht, zoals je arm uitsteken bij het afslaan en voorrang verlenen waar nodig.

Zo, met deze tips kun je veilig op weg!

Op zoek naar deelfiets? Gebruik de handige kaart van WayToGo of kijk welke Hoppinpunten in jouw buurt deelfietsen hebben.