Biedt de trein of een vaste lijn (bus of tram) geen of slechts een gedeeltelijke oplossing voor jouw verplaatsing? Dan kan je je verplaatsing misschien wel maken met flexvervoer (flexbus of taxi).
Het kan gebeuren dat je geen flexvervoer kan reserveren omdat er voldoende aanbod is in het reguliere openbaar vervoer. Flexvervoer is aanvullend openbaar vervoer: er zal dus eerst altijd gekeken worden of een vaste lijn (trein, tram of bus) je (gedeeltelijk) van a naar b kan brengen. Dit noemen we de OV-toets.
Je kan via de App voor maximaal 8 personen en via de Hoppincentrale voor maximaal 19 personen (wanneer de buscapaciteit dit toelaat) reserveren.
Je kan dit doorgeven aan een medewerker van de Hoppincentrale, zij zullen dit registreren. Let wel: de OV-toets geldt ook als je 65+ bent of gebruik maakt van het Vlaams Fonds.
- Is het dezelfde dag? Bel dan de Hoppincentrale op 0800 12 2 12. Zij kunnen nagaan of de chauffeur nog op weg is en of jouw verloren voorwerp terecht is.
- Is het langer geleden? Bel De Lijn op 070 220 200 (€0.30/min). De Lijn helpt je verder met het zoeken van je verloren voorwerp.
Flexbus van De Lijn
De flexbus van De Lijn komt op plaatsen waar er minder reizigers vertrekken en aankomen én als aanvulling op de reguliere bus- en tramverbindingen van De Lijn. Je reserveert een rit op de flexbus vooraf via de Hoppincentrale (via de app of het callcenter).
Flex+ voor mensen met een mobiliteitsbeperking
Flex+ zal er komen voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Deze bussen en taxi’s brengen je van deur-tot-deur of gang-tot-gang. Ze halen je thuis op en zetten je vervolgens af op jouw eindbestemming. Totdat Flex+ er is, kun je nog altijd een beroep doen op het aangepast vervoer. Maar ook het trein-, bus- en tramnet is toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking.
Je rit plannen, boeken en (op termijn) betalen kan via de app, website of het callcenter van de Hoppincentrale.
Wanneer je gebruik maakt van de flexbus, stap je op en af aan een flexhalte of een Hoppinpunt.
Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en je vlot kan overstappen van trein, bus, tram, flexbus, je eigen fiets, een deelfiets of een deelwagen.
De flexbus is beschikbaar voor iedereen, ook voor personen met een mobiliteitsbeperking.
Je kan de flexbus gebruiken zodra de Hoppincentrale in jouw regio actief is. Vanaf dan kan je een rit plannen, boeken en (in de toekomst) betalen via de app, de website of het callcenter van de Hoppincentrale.
Momenteel is dat enkel in de regio Vlaamse Ardennen, Klein-Brabant en Diest-Aarschot. In 2024 volgt de omschakeling voor de rest van Vlaanderen.
Het flexvervoer van De Lijn (flexbus of -taxi) zal de huidige belbussen vervangen vanaf 2024. Op dit moment is dit reeds het geval in de regio Vlaamse Ardennen, Klein-Brabant en Diest-Aarschot waar er proefprojecten lopen.
De diensten MAV (Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer) en DAV (Diensten voor Aangepast Vervoer) worden afgebouwd en worden vervangen door flex+.
De MMC’s (Minder Mobielen Centrales) behoren niet tot het flexvervoer. De vrijwilligers van de MMC’s blijven actief, ook na de lancering van flex+.